Indiase milde chicken tikka masala

Indiase milde chicken tikka masala
Indiase milde chicken tikka masala

Heel authentiek zal de Indiase milde chicken tikka masala wel niet zijn. Maar het is wel een super lekkere variatie. Ik gooi er altijd nog wat groenten doorheen en ben zuinig met de kip. Vitamientjes!! De tikka masala heeft als basis de tikka masala curry pasta en is aangevuld met gemarineerde kip, rode paprika en rode ui. De kip laat je minimaal 2 uur marineren zodat de smaken zich erin op zuigen. Beter en lekkerder is het om de kip 24 uur te laten marineren. Dan zijn de smaken nog rijker.

Tikka masala komt oorspronkelijk uit India. Alleen zat er toen nog geen tomatensausje bij. Dat kwam pas toen een Indiër in Engeland het serveerde aan een Engelsman. Die vind de kip erg droog en dus bedacht de Indiër er een tomatensausje bij. Een Indiaas/Brits gerecht dus. Al zijn beide landen al langere tijd met elkaar verbonden natuurlijk.

Ik serveerde de Chicken tikka masala met zelfgemaakt naan brood met knoflook en koriander. Maar je kunt het uiteraard ook met bamasti rijst serveren en het zo glutenvrij maken. Scheelt ook best in calorieën. Samen met een naan broodje komt dit gerecht op 450 calorieën en 0,83 gram zout. En dan heb je een gezonde, goed vullende heerlijke maaltijd.

De chicken tikka masala is mild van smaak. Er zit net genoeg pit in voor ons. Zeker niet flauw, maar ook niet dat je denk oh jee wat ik ik nu. Ben je niet zo van het pittige eten of juist wel? Doe dan minder of juist meer rode pepers in de curry pasta.

Vervang de kip door courgette en/of aubergine, bloemkool of  andere groenten die je lekker vindt en maak er een vegetarische tikka masala van! Maak de tikka masala vegan door plantaardige yoghurt en/of kokosmelk te gebruiken.

  • Voorbereidingstijd2 hr
  • Kooktijd20 min
  • Totale tijd2 hr 20 min
  • Aantal porties4
  • Calorieën187 cal
  • Zout per portie0.26 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Indiase milde chicken tikka masala

  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 koffielepel olie (geen olijfolie)
  • 1/4 tikka masala curry pasta (voor 4 personen)
  • 150 ml halfvolle yoghurt
  • Voor de kip & marinade:
  • 300 gram kipfilet
  • 20 gram geschilde gember
  • 1 biologische citroen
  • 5 knoflook tenen
  • 1 theelepel gerookte paprika poeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 5 eetlepels yoghurt

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Knoflookpers
  • Pan
  • Keukenweegschaal
  • Grote mengschaal

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Rasp de geschilde gember en knoflook fijn. Doe in de mengschaal.
  2. Rasp de schil van de citroen in de mengschaal.
  3. Snijd de citroen door midden en pers het sap in de mengschaal.
  4. Voeg de kruiden en yoghurt toe aan de mengschaal.
  5. Meng goed door.
  6. Snijd de kipfilet in hapklare blokjes van ongeveer 2 cm.
  7. Meng de kipfilet met het yoghurt kruiden mengsel. Laat dit afgedekt in de koelkast minstens 2 uur intrekken. Nog beter: laat het 24 uur intrekken.
  8. Als de kip lang genoeg is gemarineerd verhit je een hapjespan op middelhoog tot hoog vuur en bak je de kip gaar. Probeer zo min mogelijk waterige marinade in de pan te leggen.
  9. Haal uit de pan en leg op even apart.
  10. Maak de pan schoon.
  11. Snijd je de paprika (verwijder de zaadlijsten en zaadjes) in blokjes van ongeveer 2 cm.
  12. Maak de ui schoon en snijd doormidden. Maak er vervolgens plakjes van van het topje tot het kontje. Een soort halve maantjes.
  13. Verhit de olie in de pan.
  14. Bak de paprika en ui ongeveer 5 minuten op laag/middelhoog vuur totdat ze een beetje zacht worden en verkleuren.
  15. Voeg de kipfilet en de tikka masala curry pasta toe en verwarm goed. Roer regelmatig door.
  16. Voeg de yoghurt toe en laat de smaken lekker intrekken op laag vuur. Ongeveer 5 minuten.
  17. Serveer met bamasti rijst of naan brood.

Tip: Varieer met groenten, vlees en/of vis. Zo maak je je curry telkens net weer anders.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Indiase milde chicken tikka masala pin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *