Pittige mosselen met gember en knoflook

Pittige mosselen met gember en knoflook
Pittige mosselen met gember en knoflook

Deze pittige mosselen met gember en knoflook zijn niet heel erg zoutarm. Ondanks dat ik er geen zout aan toegevoegd heb komt 1kg toch net iets onder de 2 gram zout. Misschien als je een beetje oplet de rest van de dag dat dit nog prima in je dagmenu past.

Om de mosselen op smaak te maken gebruik je zeker geen kant en klare mosselkruiden. Die zitten werkelijk waar vol met zout. En aangezien de mosselen van zichzelf al zout genoeg zijn heb je dat echt niet nodig.

Door gember en rode peper te gebruiken krijgen de mosselen een lekker pitje. De gember geeft het ook een frisse smaak mee. Door het groentebouillon (poeder) zonder zout te gebruiken voor de bouillon krijgen de mosselen een heerlijke diepe gelaagdheid in smaak.

Sinds ik zoutarm eet eet ik veel meer kruiden. Ik heb gemerkt dat ik zelf een pepertje bij de mosselen erg lekker vindt. Geeft ze een lekkere kick. Eigenlijk doet het dat voor de meeste gerechten wel haha.

Reken ongeveer 1kg per persoon. Kijk uit met sausjes, brood en frietjes. Anders zit je al snel op zo’n 4 gram zout voor de maaltijd. Als je een stuk brood erbij eet of frietjes kun je wellicht ook met een kleinere portie uit. Ik vind ze namelijk behoorlijk vullend altijd.

Heb je nog wat over? Gooi dit niet weg. Bewaar het voor de volgende dag in een salade of op een mezze plankje. Of vries ze in voor later gebruik. Het kookvocht kun je bewaren voor een vissoepje. Even zeven en je hebt een heerlijke basis. Ook dit kun je makkelijk invriezen.

  • Voorbereidingstijd10 min
  • Kooktijd10 min
  • Totale tijd20 min
  • Aantal porties1
  • Calorieën335 cal
  • Zout per portie1,82 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Pittige mosselen met gember en knoflook

    1kg mosselen
  • 1/2 ui
  • 5cm gember
  • 1/2 rode peper
  • 300ml water
  • 1 teen knoflook
  • 1 koffielepel olie
  • 1 koffielepel groentebouillon (poeder) zonder zout (of een stukje bouillonblokje met minder zout)
  • 10 gram platte peterselie

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Knoflookpers
  • Mosselpan op grote pan met deksel

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Maak de mosselen schoon. Spoel ze af onder de kraan en verwijder de harde witte schelpvorming als deze erop zit. En verwijder de dradige ‘baard’. Open mosselen geef je een harde tik. Als ze niet sluiten gooi je de mossel weg. Kapotte mosselen gooi je ook weg.
  2. Verwijder het velletje van de gember. Snijd in kleine stukjes.
  3. Snijd de peper in kleine stukjes. Verwijder eventueel de pitjes als je dit te pittig vindt.
  4. Snijd de ui in blokjes.
  5. Doe de olie in de pan en laat warm worden.
  6. Fruit de ui.
  7. Voeg de gember en rode peper toe.
  8. Voeg de geperste knoflook toe.
  9. Roer goed door en zorg dat het niet aanbrand.
  10. Voeg het water en het bouillonpoeder toe.
  11. Laat dit 2 minuten pruttelen zodat het bouillonpoeder lekker kan trekken.
  12. Snijd de peterselie fijn. Dunnen steeltjes snijd je zo fijn mogelijk. Die geven veel smaak af. Dikke steeltjes laat je weg.
  13. Doe de mosselen er voorzichtig bij.
  14. Strooi de peterselie erover. Houd eventueel nog wat over ter garnering.
  15. Breng het vocht aan de kook. Eenmaal aan de kook schud je de mosselen met de deksel op de pan goed om. Wel de deksel stevig op z’n plaats houden anders komt er warm vocht uit…
  16. Kook de mosselen zo’n 4-5 minuten. Schud regelmatig om. Als alle mosselen open staan zijn ze klaar.

Tip: Serveer met een stuk stokbrood (kun je lekker in de saus dopen), frietjes.of een salade.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Pittige mosselen met gember en knoflook pin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *