Risotto met tomaten en garnalen

Risotto met tomaten en garnalen
Risotto met tomaten en garnalen

Een heerlijk smeuïg gerecht vol van smaak. Met heel veel kaas en toch maar 0,65 gram zout. Dat is deze risotto met tomaten en garnalen. Liever vegetarisch? Laat dan de garnalen weg en zorg ervoor dat je een Parmezaanse kaas gebruikt zonder dierlijk stremsel. Ook dan smaakt de risotto perfect.

Het is niet een gerecht dat je opzet en weg kan lopen. Je moet er wel bij blijven staan. Telkens weer een beetje bouillon toevoegen als de risotto droger wordt. Net zo lang dat de rijst korrel gaar is. Maar je geduld en inzet zal zeker beloond worden.

Dit gerecht is goed vullend. Zeker niet licht op de maag. Maar door de zelfgemaakte bouillon, geroosterde tomaten, Parmezaanse kaas en de saffraan wordt dit gerecht een echte smaak sensatie.

  • Voorbereidingstijd10 min
  • Kooktijd50 min
  • Totale tijd1 hr
  • Aantal porties4
  • Calorieën446 cal
  • Zout per portie0.65 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Risotto met tomaten en garnalen

  • 200 gram Arborio risotto rijst
  • 400 gram snoeptomaatjes
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 5 koffielepels olijfolie
  • 1 grote rode ui
  • 1 tak rozemarijn
  • 10 gram tijm
  • 2,5 koffielepels bouillonpoeder zonder zout
  • 1,25 liter water
  • 1/2 theelepel chilipoeder of chili vlokken naar smaak
  • 4 knoflook tenen
  • 0,05 gram saffraan
  • 16 reuzen garnalen
  • zwarte peper naar smaak

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Knoflookpers
  • Pan
  • Keukenweegschaal
  • Grote mengschaal
  • Vergiet

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Verwarm de oven op 220° graden.
  2. Doe de hele snoeptomaatjes met 2 koffielepels olijfolie, 5 gram tijm en de rozemarijn in een ovenschaal. De blaadjes kun je gewoon aan de takjes laten zitten van de kruiden. Meng goed door.
  3. Als de oven warm is zet je de tomaten 15 minuten in de oven. Halverwege een keertje omroeren.
  4. Ondertussen maak je de ui schoon en snijd je deze in kleine blokjes.
  5. Verwarm 2 koffielepels olijfolie in de hapjespan en bak de uien zachtjes glazig.
  6. Ondertussen zet je een pan op het vuur met het water en het bouillonpoeder. Voeg ook wat zwarte peper naar smaak toe. Laat de bouillon koken en zet vervolgens het vuur laag. Laat dit nog ongeveer 10 minuten doorkoken en draai dan het vuur uit.
  7. Verwijder de takjes uit de ovenschaal met tomaten. Voeg de tomaten met sap toe aan de hapjespan.
  8.  
  9. Als de uien glazig zijn voeg je 2 geperste teentjes knoflook, tijm blaadjes en het chili poeder toe.
  10. Voeg ook de risotto rijst toe. Roer goed door. Doe dit ongeveer 1-2 minuten zodat de risotto rijst alle sappen goed kan intrekken.
  11. Voeg de helft van de bouillon toe. Zet het vuur op half hoog tot laag vuur. Blijf continu roeren. Het vocht zal steeds minder worden.
  12. Marineer ondertussen ook de ontvelde garnalen met de geperste knoflook en 1 koffielepel olijfolie. Voeg eventueel wat chili poeder of vlokken toe naar smaak.
  13. Rasp de Parmezaanse kaas.
  14. Voeg tekens een klein beetje bouillon toe als het vochtgehalte te laag wordt. Na ongeveer 30  minuten is de risotto beetgaar en een beetje romig. Proef regelmatig. Pas op het laatst op met te veel vocht. Beter iets te weinig dan meteen te veel.
  15. Bak de garnalen in een koekenpan. Hiervoor hoef je geen extra olie toe te voegen.
  16. Als de risotto beetgaar is en smeuïg voeg je de kaas voorzichtig toe. Blijf continue voorzichtig omroeren zodat de kaas gelijkmatig verdeeld wordt. Houd een klein beetje kaas over voor de garnering.
  17. Serveer met de garnalen bovenop en strooi er wat Parmezaanse kaas overheen.

Tip: Laat de garnalen weg voor een vegetarische versie!

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Risotto met tomaten en garnalen pin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *