Aspergesoep gemaakt van schillen

Aspergesoep van schillen maken
Aspergesoep van schillen maken

Aspergesoep gemaakt van schillen, misschien klinkt dat een beetje raar. Maar die schillen bevatten nog steeds heel veel smaak en uiteindelijk eet je de schillen zelf niet op. Voor mijn bouillon gebruik ik ook altijd schillen. Zonde om weg te gooien dus als je er nog zo’n lekker soepje van kunt maken.

Met het afval van het witte goud maak je dus een heerlijke aspergesoep. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn de schillen. Bij de boer waar ik mijn asperges haal, neem ik 1 kg schillen gratis mee. Ja ik zei echt gratis. En dat maakt het wel een heel goedkoop soepje. Ben je niet bevoorrecht om in de buurt van een aspergeboer te wonen. Niet getreurd. Spaar dan de schillen van je asperges op totdat je er voldoende hebt. Was de asperges goed voordat je ze schilt en bewaar de schillen in de vriezer. Als je dan genoeg hebt maak je deze heerlijke soep ervan. Zero waist is altijd fijn.

Ik heb de bouillon een nachtje in de koelkast gezet. Dit om de asperge smaak nog beter in de bouillon te laten trekken. Dat hoeft natuurlijk niet. Maar als je de tijd hebt zou ik dat zeker aanraden. De smaak is dan gewoon veel krachtiger.

Je kunt een paar gekookte asperges bewaren (of geschild in stukjes snijden en invriezen) om de soep een bite te geven. Dat deed ik ook bij mijn soep. Verder voegde ik gerookte zalm flakes en geprakt ei toe aan de soep. Dit hoeft allemaal niet, maar het maakt de soep wel heel lekker. Mijn man had liever ham erin. Ham en zalm zijn beide heel zout en staan aan de ‘niet doen’ kant van een zoutarm dieet. Maar alles met mate en dan kan het wat mij betreft best. Je zou ook verse zalm fijn kunnen snijden en bij de warme soep voegen. Die gaart dan direct en dan is de soep ook minder zout. Ik heb in de calorie en zout berekening geen rekening gehouden met toppings. Dus alles wat je toevoegt komt er bij.

Vanaf nu gooi je die schillen zeker niet meer weg en maak je zelf dit heerlijke basisrecept voor aspergesoep.

  • Voorbereidingstijd35 min
  • Kooktijd30 min
  • Totale tijd1 hr 5 min
  • Aantal porties5
  • Calorieën194 cal
  • Zout per portie0,06 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Aspergesoep gemaakt van schillen

  • 300-400 gram asperge schillen
  • 2 flinke sjalotjes
  • 1,5 liter bouillon
  • 300ml halfvolle melk
  • 1 laurierblaadje
  • 5 kleine stengels platte peterselie
  • 5-10 gekneusde zwarte peperkorrels
  • snufje nootmuskaat
  • 5 gram ongezouten roomboter
  • Eventueel een heel klein beetje zeezout
  • Voor de roux:
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 70 gram bloem
  • Optionele toppings:
  • 20 gram gerookte zalm flakes
  • 25 gram achterham of beenham
  • 1/4 hard gekookt ei (geprakt)
  • Gekookte asperge stukjes/topjes
  • Bieslook of peterselie

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Soeppan  
  • Keukenweegschaal
  • Zeef 
  • Grote maatbeker
  • Blender of keukenmachine

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Snijd de sjalotjes fijn.
  2. Verwarm 5 gram roomboter in de soeppan en bak de sjalotjes glazig.
  3. Voeg de bouillon, melk, schillen, peterselie, nootmuskaat, laurierblaadje en peper korrels toe.
  4. Breng aan de kook.
  5. Laat 20 minuten op laag vuur door pruttelen.
  6. Doe de bouillon in de blender en blend op lage temperatuur. Gebruik geen staafmixer. Deze is waarschijnlijk te licht voor de schillen en de draden van de schillen blijven erin vast zitten waardoor je ‘m kapot draait.
  7. Het lekkerst is het om de bouillon met schillen en kruiden nu minimaal 1 nacht in de koelkast te laten trekken. Heb je die tijd niet, dan kun je gewoon verder gaan met stap 8.
  8. Haal de puree door de zeef en vang op in een grote maatbeker of pan..Duw al het vocht eruit met een lepel..
  9. Maak de soeppan schoon en droog of gebruik een andere droge soeppan.
  10. Verwarm de 60 gram roomboter op laag vuur in de lege pan.
  11. Wanneer de boter gesmolten is roer je met een garde beetje bij beetje de bloem erdoor.
  12. Dit wordt een dikke (klonterige) pap. Zorg ervoor dat het niet aanbrand maar bak de bloem een minuut of 1-2.
  13. Zorg dat je de garde in je sterke hand hebt.
  14. In je andere hand pak je de gezeefde koude bouillon.
  15. Deze doe je er heel voorzichtig in beetjes doorheen.
  16. Telkens als het mengsel mooi glad is voeg je weer een beetje toe. Zorg dat het mengsel niet gaat klonten. Heel snel roeren dus!
  17. Vervolg totdat alle bouillon is toegevoegd en je een mooie soep hebt.
  18. Had je nog stukjes gekookte asperge apart gehouden? Voeg deze dan nu toe.
  19. Laat de soep warm worden.
  20. Breng eventueel nog wat op smaak met peper.
  21. Voeg eventuele toppings toe aan de soep en serveer.

Tip: Wil je de soep romiger? Voeg dan wat room toe op het einde.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 3 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Aspergesoep van schillen maken pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *