Bolognesesaus – basisrecept

Bolognesesaus
Bolognesesaus

Bolognesesaus is een echte klassieker. Geruld gehakt en fijn gesneden groenten in een kruidige tomatensaus. Ik maak de bolognesesaus altijd in meerdere porties. Het moet namelijk best lang pruttelen en daar heb ik niet altijd zin in of de tijd voor. Dan is het lekker makkelijk om een bak uit de vriezer te halen. Even pasta koken, de saus warm maken en binnen 15 minuten staat er een gezonde maaltijd op tafel. Heel fijn als je doordeweeks wat minder tijd hebt om te koken.

De basis tomatensauzen uit de supermarkt zijn op zich prima, hoewel sommige echt nog wel wat zout en toevoegingen bevatten. Maar zelf maken is zoveel lekkerder en super simpel tegelijk. Het kost je alleen wat tijd. Daar vind ik een druilerige zaterdag of zondag perfect voor. Voorraad maken!

De saus kun je als toevoeging gebruiken voor een spaghetti bolognese. Maar ook als de saus van een lasagne. Wanneer je het voor lasagne gaat gebruiken zul je waarschijnlijk wel een grotere portie nodig hebben. Ik vermoed de helft van dit recept voor een lekkere lasagne voor 4 personen.

Je kun de spaghetti bolognese serveren met een laagje rucola eronder voor extra groenten. Wat Parmezaanse kaas en/of geroosterde pijnboompitten er bovenop maakt het nog lekkerder.

  • Voorbereidingstijd5 min
  • Kooktijd2 hr 20 min
  • Totale tijd2 hr 25 min
  • Aantal porties12
  • Calorieën152 cal
  • Zout per portie0.183 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • BOLOGNESESAUS – basisrecept

  • 500 gram mager rundergehakt
  • 2 blikjes van 425ml datterini gepelde tomaten
  • 1 blikje van 400 gram tomaten stukjes
  • 2 grote uien
  • 1 grote winterpeen (of een aantal wortels)
  • 250 gram kastanje champignons
  • 5 stengels bleekselderij
  • 20 gram gepelde knoflook
  • 70gram tomatenpuree
  • 1 koffielepel olijfolie
  • 1 koffielepel groentebouillon (poeder) zonder zout
  • 5 eetlepels Italiaanse kruiden (mix peterselie, oregano, basilicum)
  • 1,5 eetlepel tijm
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 1 koffielepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel cayenne peper

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepels
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Grote hapjes pan met deksel
  • Keukenweegschaal

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Snijd de uien in kleine blokjes.
  2. Verwarm de pan, doe de olie erin en de uien. Zet het vuur op laag-midden laag. Roer regelmatig. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat. De groenten moeten langzaam garen en niet verbranden.
  3. Rasp de wortel schoon en snijd in kleine blokjes. Voeg bij de uien.
  4. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Voeg deze bij de uien en wortel.
  5. Rasp de bolle kant van de bleekselderij. Snijd in dunnen plakjes en voeg in de pan toe.
  6. Je kunt nu het vuur eventueel wat hoger zetten en goed blijven roeren totdat de uien mooi glazig zijn.
  7. Voeg de tomatenpuree toe en laat ongeveer 1-2 minuten goed bakken. Goed blijven roeren.
  8. Voeg het gehakt toe en maak het zo rul/fijn mogelijk zodat er geen grote stukken meer zijn.
  9. Zet dan het vuur weer laag.
  10. Snijd de champignons in plakjes. Of zoals ik in kleine stukjes (voor mijn geen champignons lustende puber). Voeg ze toe aan de pan. Bak nog even goed door totdat de champignons wat zijn geslonken.
  11. Voeg de blikjes tomaten en kruiden toe. Roer goed door en breng aan de kook.
  12. Als de saus kookt zet je het vuur laag, doe je de deksel op de pan en laat je de saus nog zo’n 2 uur pruttelen. Roer regelmatig even door.
  13. Wordt de saus te dik? Voeg dan een klein beetje water toe. Is de saus te dun? Laat dan de deksel van de pan zoet het teveel aan water weg kan koken.

Tip: Wanneer je de saus invriest trekt het vocht een beetje in de groenten. Wanneer het na ontdooien en verwarmen een te dikke saus wordt voeg je gewoon wat water toe om de saus smeuïger te krijgen.

Tip: Gebruik tartaar in plaats van gehakt voor minder calorieën

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Bolognesesaus - basisrecept pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.