Champignon tapenade met verse basilicum

Champignon tapenade met verse basilicum
Champignon tapenade met verse basilicum

De champignon tapenade met basilicum is weer eens wat anders voor op brood, toastje, schijfje komkommer etc. Een lekkere vegetarische smeuïge tapenade zonder zout.

Gebruik voor de champignons tapenade kastanje champignons. Deze hebben meer smaak dan witte champignons. Champignons uit Nederland kun je het hele jaar kopen. Ook nog eens lekker duurzaam dus. 

De combinatie van kastanje champignons, knoflook en tijm is perfect. Door de verse basilicum toe te voegen krijgt de tapenade een kruidige zoete smaak.

Was de champignons niet met water, omdat ze dan het water opzuigen. Je kunt ze beter met een champignons borsteltje borstelen. Of als je die niet hebt met je vingers schoon wrijven.

Een portie is voldoende voor een boterham

  • Voorbereidingstijd15 min
  • Kooktijd5 min
  • Totale tijd20 min
  • Aantal porties10
  • Calorieën48 cal
  • Zout per portie0.0015 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Champignon tapenade met verse basilicum

  • 250 gram kastanje champignons
  • 2 knoflook teentjes
  • 1 kleine rode ui
  • 15 gram verse basilicum
  • 30 gram ongebrande walnoten
  • 3 koffielepels goede olijfolie
  • 2 koffielepels citroensap
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1/2 theelepel cayennepeper

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepels
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Staafmixer met hakmolen
  • Koekenpan
  • Keukenweegschaal

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Hak de noten heel fijn met de staafmixer en hakmolen.
  2. Snijd de champignons en knoflook in plakjes.
  3. Verwarm de koekenpan en bak in de droge champignons en knoflook zo’n 5 minuten met voortdurend roeren op hoog vuur. Op een gegeven moment geven de champignons vocht af. Als het vocht verdampt is haal je de pan van het vuur en doe je de champignons in de hakmolen bij de walnoten.
  4. Voeg de grof gesneden rode ui, basilicum (inclusief stengels), citroensap, tijm en cayenne peper er ook bij.
  5. Maal het geheel tot een smeuïg geheel. Haal met een lepel tussentijds even door de hakmolen zodat je alles fijn kan hakken.
  6. Meng de olijf olie er goed door.
  7. Laat nog 2 uur afkoelen in de koelkast. Of als je niet kunt wachten smul je er alvast van, want het is zowel warm als koud heerlijk.

Tip: Varieer met kruiden of gebruik eens amandelnoten in plaats van de walnoten.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Champignon tapenade met verse basilicum pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *