Filo plaattaart met tomaten en pesto ricotta

filo plaattaart met tomaten en pesto ricotta
filo plaattaart met tomaten en pesto ricotta

Plaattaart wie lust dat niet? Vaak is zo’n plaattaart gemaakt van bladerdeeg wat toch best aantikt qua calorieën. Zo’n kleine 200 calorieën per portie zelfs alleen al voor het bladerdeeg. En dat vindt ik toch best veel. Want je wil ook een lekkere topping erop.

Filodeeg vindt ik persoonlijk ook wat luchtiger op je maag vallen. En daarmee is deze filotaart met tomaten en pesto ricotta een heerlijk gerechtje aan het einde van een zomerse dag. Lekker met wat salade ernaast.

De ricotta heb ik gemengd met zelfgemaakte pesto en wat citroensap. Hierdoor heeft de filotaart een heerlijke zachte bodem vulling. De tomaten worden in de oven nog zoeter doordat ze een beetje poffen. Ik gebruikte 2 roma tomaten en wat gekleurde snoeptomaatjes, maar je kunt elke tomaat gebruiken die je in huis hebt of lekker vindt. Een beetje variatie aan kleur en formaat is wel heel leuk voor het oog uiteraard.

De filo plaattaart is lekker knapperig door de vele laagjes filodeeg. Ik gebruikte het filo -en strudel deeg van Tante Fanny. Dat is een flinke lap filodeeg die je kunt opvouwen tot strudel zoals ik gedaan heb bij de zelfgemaakte appelstudel die ik laatst maakte. Maar ook kan gebruiken als filodeeg.

Dus vulling van ricotta gemengd met pesto,gecombineerd met de frisse zoete lichtelijk gepofte tomaatjes maken dit een super lekkere plaattaart. Uiteraard kun je hierin lekker variëren door andere groenten basis te gebruiken. Bijvoorbeeld met tomatensaus op de bodem en belegd met groenten en mozzarella voor een pizza plaattaart.

  • Voorbereidingstijd15 min
  • Wachttijd30 min
  • Aantal porties4
  • Calorieën385 cal
  • Zout per portie0.73 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • filo plaattaart met tomaten en pesto ricotta

    120 gram filodeeg van Tante Fanny
  • 2 koffielepels olijfolie
  • 250 gram ricotta
  • 2 roma tomaten
  • 150 gram (of genoeg om te vullen) snoeptomaatjes
  • 4 eetlepels (zelfgemaakte) pesto
  • 1 theelepel citroensap (als er citroensap in je pesto zit doe je een paar druppels)
  • 1 rode kleine ui
  • aantal blaadjes basilicum

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Oven met bakplaat en/of bakpapier
  • Keukenweegschaal
  • Kleine mengschaal

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Haal het deeg 20 minuten voor gebruik uit de koelkast, maar nog niet uit de verpakking.
  2. Verwarm de oven voor op 180° graden. Houd de bakplaat uit de oven.
  3. Meng de ricotta met de pesto en eventueel wat citroensap.
  4. Snijd de roma tomaten in plakjes. Halveer de snoeptomaatjes. Snipper de rode ui fijn.
  5. Leg op een bakvel op de bakplaat van de oven 1 vel filodeeg. Smeer in met een klein beetje olijfolie en leg het volgende vel erop. Vervolg dit tot je het laatste vel erop legt.
  6. Het laatste vel leg je op het filo geheel maar smeer je niet in met olijfolie.
  7. Verdeel het ricotta/pesto mengsel over het filodeeg.
  8. Verdeel de rode ui erover.
  9. Verdeel de tomaten erover. zorg dat de kleine tomaatjes met de snijkant naar boven liggen.
  10. Vouw de randen van het filodeeg naar binnen zodat het opstaande randen worden van ongeveer 2 cm. Gebruik eventueel nog wat olijfolie om de randen aan elkaar te laten plakken.
  11. Zet in de oven.
  12. Rasp de Parmezaanse kaas.
  13. Snijd de basilicum blaadjes fijn.
  14. Na 15 minuten in de oven verdeel je de Parmezaanse kaas erover en bak je nog 15 minuten de filo plaattaart af.
  15. Haal de filo plaattaart uit de oven en verdeel de basilicum erover. Eventueel nog wat vers gemalen zwarte peper voor meer pit.
  16. Snijd met een scherp mes in 4 stukken en serveer direct.

Tip: Maak er een salade van rucola, rode ui en wat balsamicoazijn bij.

Tip: Opgewarmd is de filo plaattaart een stuk minder lekker. Dus eet ‘m koud de volgende dag als je nog een stukje overhoud.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *