Flammkuchen met paddenstoelen en garnalen

Libanees platbrood met paddenstoelen en garnalen
Libanees platbrood met paddenstoelen en garnalen

Ik noem het een flammkuchen, maar dat is het eigenlijk niet echt. De bodem die ik gebruik is een Libanees platbrood. Lekker makkelijk, knapperig en gezond.

Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas. Een streek in Frankrijk die grenst aan Duitsland en Zwitserland. Traditionele is de flammkuchen belegd met crème fraîche, uienringen en spekreepjes. Die spekreepjes vind ik te vet en zout (buiten dat ik geen varkensvlees eet) dus heb ik er deze keer deze versie van gemaakt.

Het leuke van een flammkuchen is dat je ze met van alles kunt beleggen. Kies (zeker als je een Libanees platbrood gebruikt) voor verse ingrediënten die snel gaar zijn. De flammkuchen gaat namelijk maar 8 minuten in de oven en je wil geen ongare producten eten. Of bak de ingrediënten even voor zoals ik deed met de paddenstoelen van dit recept. Kies bijvoorbeeld voor  (baby)spinazie, zalm, garnalen, paprika, courgette, ui, reeds gebakken kip, tomaten & verse kruiden.

Naast hartig kun je de flammkuchen ook zoet maken. denk hiervoor bijvoorbeeld aan flinterdunne ananas schijven, banaan, appel, peer, krenten, noten, kaneel etc. Gewoon wat je zelf lekker vind. Laat bij de zoete variant wel de knoflook weg.

Als basis voor deze flammkuchen heb ik een Libanees platbrood gebruikt. Deze kun je kopen in een Turkse winkel, supermarkt of zelf maken. Voor het gemak heb ik gekozen voor de supermarkt variant. In een verpakking zitten 5 broden. Deze zijn lekker dun en als je ze bakt in de oven krijg je een heerlijke knapperige bodem.

Het is een super snelle lekkere lunch hap. Maar met een frisse salade ernaast kun je er ook prima je avondeten van maken.

  • Voorbereidingstijd7 min
  • Kooktijd8 min
  • Totale tijd15 min
  • Aantal porties1
  • Calorieën412 cal
  • Zout per portie1,82 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • flammkuchen met paddenstoelen en garnalen

  • 1 Libanees platbrood (ong 52 gr)
  • 30 gram crème fraîche light
  • 1 bakje paddenstoelen mix paprika ui bieslook (AH)
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 theelepel verse bieslook
  • 10 reuzen garnalen
  • 30 gram 30+ jong belegen kaas

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Oven met rooster
  • Keukenweegschaal
  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Knoflookpers

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Ontdooi de garnalen en ontvel deze.
  3. Meng de geperste knoflook teen met de crème fraîche.
  4. Bak de paddenstoelen mix in een koekenpan zodat het slinkt (en niet rauw is).
  5. Bak de garnalen even mee met de paddenstoelen mix.
  6. Besmeer het platbrood gelijkmatig met het crème fraîche mengsel.
  7. Verdeel de paddenstoelen mix (zonder de garnalen) over de flammkuchen.
  8. Doe hetzelfde met de garnalen.
  9. Verdeel de kaas gelijkmatig over de flammkuchen.
  10. Plaats de flammkuchen in de oven. Na 8 minuten is deze klaar.
  11. Strooi er eventueel nog wat verse bieslook overheen voor je gaat eten.

Tip: Varieer met de toppings (en het smeersel) van de flammkuchen. Kies wel altijd voor groenten die je rauw ook kunt eten of vlees/vis/kip die al gaar is of niet lang nodig heeft in de oven. 8 Minuten is namelijk vrij kort en de kans is groot dat je anders ongare ingrediënten aan het eten bent..

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Flammkuchen met paddenstoelen en garnalen pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *