Frittata met aardappel en bosui

Frittata met aardappel en bosui
Frittata met aardappel en bosui

Een frittata is een gerecht welke je warm en koud kunt eten. De frittata met aardappel en bosui bevat weinig zout waardoor het goed past binnen een zout beperkt dieet. Maar ook als je niet op zout hoeft te letten is het een heerlijk gerecht.

Ik vind het zelf lauwwarm toch wel het lekkerst. Dan is de aardappel korst nog lekker knapperig en de kaas laag krokant. Heerlijk in combinatie met het smeuïge van het ei.

In een frittata kun je allerlei groenten stoppen die je lekker vindt of die je over hebt. Ideaal om restjes mee op te maken.

Wij aten er een frisse salade van rucola melange bij met wat fijngesneden rode ui en gehalveerde snoeptomaatjes. Als dressing gebruikte ik wat frambozenazijn.

De frittata met aardappel en bosui kun je zoals elke frittata dus warm en koud eten. Wat het een fijn gerecht maakt om mee te nemen in je lunchbox of op een zomerse dag naar een picknick. Opwarmen kan ook prima de volgende dag.

  • Voorbereidingstijd15 min
  • Kooktijd55 min
  • Totale tijd1 hr 10 min
  • Aantal porties6 (of 4 als hoofdgerecht)
  • Calorieën270 cal
  • Zout per portie0.43 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Frittata met aardappel en bosui

  • 500 gram kruimige aardappels
  • 2 tenen knoflook
  • 10 gram verse tijm
  • 2 koffielepels olie
  • 8 eieren
  • 50 ml halfvolle melk
  • 2 bosuitjes (of lente-ui
  • afhankelijk van het seizoen)
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 theelepel chilli poeder
  • 100 gram geraspte Emmertaler kaas

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Mandoline of kaasschaaf om plakjes te snijden
  • Knoflookpers
  • Ovenschaal
  • Keukenweegschaal
  • Mengschaal

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Verwarm de oven voor op 200° graden.
  2. Schil de aardappels en spoel ze af.
  3. Snijd dunne plakjes (ongeveer 2mm) van de aardappels.
  4. Doe de aardappel plakjes in een mengschaal samen met de 1,5 koffielepel olie, de helft van de tijm blaadjes, 1 geperste knoflook teen en zwarte peper naar smaak. Hussel goed door elkaar.
  5. Vet de ovenschaal in met de rest van de olie.
  6. Bedek de bodem van de ovenschaal met de aardappel plakjes en zorg dat er overal ongeveer evenveel ligt.
  7. Dek de ovenschaal af met een (voor de oven te gebruiken) deksel of aluminiumfolie.
  8. Zet de ovenschaal 20 minuten op 200° graden in de oven.
  9. Na 20 minuten haal je de deksel of het folie eraf en zet je de oven op 240° graden voor nog 15 minuten.
  10. Ondertussen klop je de de eieren met de melk, de rest van de tijm blaadjes, 1 uitgeperste teen knoflook en chilli poeder goed door. Voeg eventueel nog zwarte peper naar smaak toe.
  11. Snijd ondertussen de bosuitjes in ringetjes. Je kunt deze op het kontje na in zijn geheel gebruiken.
  12. Snijd de paprika door midden en verwijder de zaadlijst van een halve kant. Snijd de paprika in kleine stukjes.
  13. Voeg de paprika en de bosui bij het eiermengsel.
  14. Als de oventijd klaar is haal je de ovenschaal er uit.
  15. Zet de oven temperatuur op 220° graden.
  16. Verdeel het eiermengsel met groenten over de ovenschaal.
  17. Verdeel de kaas over de ovenschaal.
  18. Zet de ovenschaal nog 20 minuten in de oven.

Tip: Vul de fritatta aan met een frisse salade met wat rauwkost. Varieer met de groenten en kruiden.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Frittata met aardappel en bosui pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *