Gezonde falafel salade bowl

Gezonde falafel salade bowl
Gezonde falafel salade bowl

Ik moet eerlijk zijn deze gezonde falafel salade bowl had ik gemaakt met left overs.. Maar hij was zo lekker dat ik je het recept zeker niet wil ontnemen.

De dag ervoor aten we namelijk de falafel en tzaziki saus met een pitabroodje. Lekker met wat ijsbergsla, tomaat en komkommer stukjes. Aangezien ik 16 falafel stukjes gemaakt had, heb ik deze voor de lunch de volgende dag in deze salade bowl getoverd.

Heel veel gezonde groente uit de koelkast en een gekookt eitje erbij. En uiteraard ook nog wat tzaziki saus erbij en smullen maar.

Het is even een werkje om de falafel te maken en alles te snijden, maar het resultaat mag er wezen. Een fijne vegetarische maaltijd salade waar je je vingers bij af likt

  • Totale tijd1 hr
  • Aantal porties4
  • Calorieën390 cal
  • Zout per portie0.33 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Gezonde falafel salade bowl

  • 80 gram baby spinazie
  • 120 gram avocado
  • 4 eieren
  • 2 rode paprika’s
  • 12 snoeptomaatjes
  • 1 komkommer
  • 12 radijsjes
  • 4 wortels
  • 2 lente-uitjes
  • chili vlokken naar smaakVoor de falafel (16 stuks):
  • 1 pot kikkererwten (uitgelekt 220gram, let op dat er geen zout in zit)
  • 15 gram kikkererwtenmeel
  • 20 gram verse koriander
  • 20 gram verse peterselie
  • 1 kleine rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • rasp van 1/2 biologische citroen
  • 4 koffielepels olieVoor de tzaziki:
  • 250 gram Griekse yoghurt <0,2%
  • 1/2 komkommer
  • 1-2 tenen knoflook (naar smaak)
  • sap van 1/2 citroen (of naar smaak)
  • 1 koffielepel goede olijfolie
  • grof gemalen zwarte peper
  • optioneel: verse munt snaar smaak

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Staafmixer met hakmolen
  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Knoflookpers
  • Koekenpan
  • Keukenweegschaal
  • Mengschaal
  • Rasp
  • Dunschiller
  • Theelepel

BEREIDINGSWIJZE

1

Begin met het maken van de falafel.

  1. Spoel je de kikkererwten met koud water af totdat alle schuim verdwenen is. Verwijder eventueel alle velletjes, maar dit is niet noodzakelijk.
  2. Doe de kikkererwten, kikkererwtenmeel, koriander, peterselie, rode ui (ontveld in stukken gesneden), knoflook, komijn, uienpoeder en de citroenrasp in de hakmolen. Doe dit eventueel in 2 etappes aangezien het een dikke massa is.
  3. Maal fijn tot het een massa is.
  4. Als je het in 2 etappes gedaan hebt meng je alles goed door elkaar in een mengschaal zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  5. Maak balletjes/platte balletjes van het mengsel.
  6. Bak de balletjes in de helft van de olie op zacht/middelhoog vuur totdat ze van buiten lekker krokant zijn aan 1 kant. Draai om en voeg de rest van de olie toe. En bak tot de andere kant ook krokant is.

Voor de tzaziki:

  1. Rasp de komkommer met schil. Knijp het overtollige vocht uit de komkommerrasp.
  2. Doe bij de komkommer de Griekse yoghurt, knoflook, citroensap, zwarte peper en optioneel de verse munt. Meng dit goed door.
  3. Roer de olijfolie er als laatste doorheen.
  4. Bewaar de tzaziki in de koelkast.

Voor de salade:

  1. Kook de eieren vanaf het kookpunt 5 minuten. Ik leg de eitjes altijd meteen in het koude water. Als ze klaar zijn laat je ze schrikken en laat je ze in koud water staan totdat je helemaal klaar bent met de salade.
  2. Ondertussen rooster je de paprika. Ik deed dit in de airfryer. 10 minuten in een voorverwarmde op 200 graden de hele rode pepers op de grillplaat. Als het vel bruin/zwart is en bubbelt zijn ze klaar. Nog even 5 minuten in de warme airfryer laten zitten en je kunt het vel er heel makkelijk af pellen. Verwijder de zaadlijsten en snijd in partjes.
  3. Snijd je de avocado in plakjes.
  4. Maak 4 partjes van elk snoeptomaatje. Of halveer deze, net wat je fijn vindt.
  5. Snijd de komkommer diagonaal doormidden en maak plakjes.
  6. Snijd plakjes van de radijsjes.
  7. Haal de schil van de wortels eraf met een dunschiller. Vervolgens maak je lange plakjes met de dunschiller van de wortels.
  8. Snijd de lente-ui in kleine ringetjes.
  9. Nu kun je de borden opmaken. Diepe borden of bowls zijn het het best voor geschikt.
  10. Verdeel de sla over de borden en leg hier alle ingrediënten (behalve de lente-ui) op. Laat in het midden plaats over voor de tzaziki. Sprenkel de lente-ui en chili vlokken erover voor de laatste finishing-touch.

Tip: Maak de falafel los van de bowl. Ook lekker op een (pita)broodje,

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Geznde falafel salade bowl pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.