Groente lasagne met aubergine saus

Groente lasagne met aubergine saus
Groente lasagne met aubergine saus

Deze groente lasagne met aubergine saus is absoluut niet machtig. En dat kan een lasagne vaak nu juist wel zijn. Doordat de lasagne bomvol zit met groenten.zit je met dit gerecht direct aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Het recept is voor 2 personen en dan heb je een flinke portie. Je zou het ook voor 3 personen kunnen maken met een frisse salade en/of rauwkost ernaast. Ben je met meer eters? Dan verveelvoudig je het recept gewoon.

De rode peper geeft het gerecht een beetje pit. Houd je hier niet zo van? Gebruik dan wat minder Spaanse peper. Maar omdat het gerecht geen toegevoegd zout bevat en de lasagne neutraal van smaak is mag het best een beetje meer zijn dan je gewend bent. Twijfel je? Voeg dan de helft toe en wacht tot de smaken goed ingetrokken zijn in de saus. Proef de saus even. Mag er nog wat rode peper bij? Dan voeg je het dan als nog toe.

De heerlijke vegetarische groente lasagne met aubergine saus heeft een ‘bechamelsaus’ van Griekse yoghurt wat gerecht het een frisse twist geeft.

  • Voorbereidingstijd15 min
  • Kooktijd55 min
  • Totale tijd1 hr 10 min
  • Aantal porties2
  • Calorieën294 cal
  • Zout per portie0.27 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Groente lasagne met aubergine saus

  • 1 aubergine
  • 1 middelgrote ui
  • 2 punt paprika’s
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel tijm
  • 1 koffielepel oregano
  • 1/2 rode peper (of minder als je wat minder van pit houd)
  • 15 gram verse basilicum
  • 200 ml bouillon
  • 1 courgette
  • 80 gram geraspte emmentaler kaas
  • 1 koffielepel olie
  • 150 gram Griekse yoghurt 0%
  • 4,5 bladen volkoren lasagne

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Knoflookpers
  • Grote koekenpan
  • Wok of hapjespan
  • Keukenweegschaal
  • Staafmixer
  • Ovenschaal 15x20cm

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Snijd de aubergine en punt paprika’s in blikjes van ongeveer 5mm.
  2. Snijd de ui fijn en pers de knoflook. Houd dit apart van de aubergine en punt paprika’s.
  3. Snijd de Spaanse peper en basilicum fijn. Houd dit ook apart van alle andere groenten.
  4. Verwarm de olie in de wok of hapjespan.
  5. Bak de ui en knoflook totdat de ui glazig wordt.
  6. Voeg dan de aubergine en punt paprika’s toe en bak op hoog vuur ongeveer 8 minuten. Continu omroeren.
  7. Zet het vuur laag.
  8. Verwarm de oven voor op 200° graden.
  9. Pureer de groenten met een staafmixer grof. Zorg ervoor dat je nog wel stukjes ziet, maar dat deze niet te grof zijn. Het hoeft ook geen papje te worden.
  10. Voeg de bouillon, tijm, oregano, Spaanse peper, basilicum toe en roer goed door.
  11. Laat dit door pruttelen en roer af en toe.
  12. Ondertussen ga je de courgette in zo dun mogelijke repen snijden. Je kunt hier bijvoorbeeld ook een kaasschaaf voor gebruiken.
  13. Verwarm de koekenpan op hoog vuur en ‘grill’ de courgette repen in de droge koekenpan. De courgette is klaar als deze aan beide zijdes zacht is en een bruine kleur heeft gekregen.
  14. Verdeel de courgette in 3 delen.
  15. Snijd 2 bladen lasagne door midden zodat je de ovenschaal 3 keer kan vullen.
  16. De saus verdeel je denkbeeldig is 3 delen.
  17. Verdeel 1 deel van de saus over de bodem van de ovenschaal.
  18. Leg hier plakjes courgette over.
  19. Daarna een laagje lasagne bladen.
  20. Hierop komt weer een laagje saus, dan weer courgette en lasagne bladen.
  21. Dit herhaal je nog 1 keer.
  22. Op de bovenste laag lasagne bladen verdeel je de Griekse yoghurt.
  23. Daarover verdeel je de geraspte kaas.
  24. Zet de lasagne 30 minuten in de oven op 200° graden.
  25. Haal de lasagne uit de oven en laat 10-15 minuten afkoelen voordat je deze aansnijd. No worries… de lasagne is dan nog steeds bloedheet maar blijft wel beter en mooier op elkaar liggen.

Tip: Voor de saus kun je ook variëren met andere groenten. Vervang 1 rode paprika bijvoorbeeld door een doosje kastanje champignons. Of vervang de paprika door een extra aubergine en voeg 1 vlees tomaat (zonder zaadlijsten) toe.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Groente lasagne met aubergine saus pin(1)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *