Groenten bouillon zelf maken basis recept

Zelfgemaakte groente bouillon basis recept
Zelfgemaakte groente bouillon basis recept

Groenten bouillon zelf maken is echt super makkelijk. En bovendien is de smaak veel lekkerder en bevat het 0% toegevoegd zout. Persoonlijk vind ik zelfgemaakte groenten bouillon zonder zout heel rijk van smaak en mis ik het zout niet. Maar je kunt natuurlijk gewoon een snufje toevoegen als zout geen probleem voor je is. Ik gebruik ook vaak het groentebouillon (poeder) zonder zout om smaak aan een gerecht te geven of een bouillon te maken. Maar met deze bouillon kun je makkelijk je koelkast en restjes opruimen.

Mijn bouillon is een zero waist recept. De smaak van mijn bouillon wisselt dan ook keer op keer. Ik gebruik namelijk het snijafval van de groenten die ik gebruik eventueel aangevuld met groenten en kruiden. Hiervoor heb ik een zip zak in de vriezer liggen. Deze vul ik met het snijafval van groenten als prei, knolselderij, wortels, bloemkool, uien, bleekselderij (juist de bladeren en restjes), knoflook, lente-ui, paprika (ook de zaadlijsten), champignons, tomaten enz. Ik zorg er uiteraard voor dat de groenten schoon de vriezer in gaan. Maar doe dus ook gewoon de kontjes, schillen, bladeren (bijvoorbeeld van bloemkool) en verlepte groenten e.d. erbij. Ook steeltjes van kruiden of kruiden die wat verlept zijn doe ik erin. Zo ruim ik ook meteen de koelkast op aan het einde van de week. Ik zorg er wel voor dat de groenten die de vriezer in gaan alvast grof gesneden zijn. Dat maakt het maken van de bouillon makkelijker.

Als ik mijn zip zak vol is en de bouillon in de vriezer bijna op is ga ik weer bouillon maken. Alle groenten in een pan met water, aangevuld met groenten die er wellicht niet bij zitten, maar wel smaakmakers zijn zoals ui, wortel, knolselderij, bleekselderij, prei en knoflook. Bij knoflook snijd ik de tenen doormidden en die gaan zo met schil en al de pan in. Uien haal ik wel de schil af, anders wordt de bouillon bitter heb ik gemerkt. Ik kijk ook nog even de koelkast na of daar niet nog wat ligt wat niet meer gebruikt (kan) worden maar nog wel prima is voor de soep. Soms zijn dat verschrompelde tomaatjes of een restje slappe worteltjes

Ik doe er altijd nog wat extra kruiden bij. Een bosje peterselie of als ik dat niet in huis hebt gedroogde peterselie. Soms wat (gedroogde) tijm, salie, bieslook, marjolein. basilicum, rozemarijn of lavas.

De bouillon vries ik zelf eigenlijk altijd meteen in als deze afgekoeld is. In bakjes en/of als ijsblokjes. Ik gebruik de bouillon uiteraard als basis voor een soep. Maar ook in verschillende gerechten waarvoor bouillonblokjes gebruikt worden of die ik net wat meer smaak wil geven. Daarom is het handig om verschillende hoeveelheden in te vriezen. Zoals een aantal 1 liter bakjes, een aantal 250ml bakjes en ijsklontjes. Van 4 liter water houd je ongeveer zo’n 3 liter bouillon over. Maar je kunt de bouillon uiteraard ook verder inkoken voor een intensere smaak.

Er zal vast wel iets van zout in deze bouillon zitten door het in de groenten aanwezige zout. Maar dat is zo minimaal dat ik 0 gram zout reken voor een portie.

Vanaf nu gooi jij je restjes groenten dus niet meer weg…maar bewaar je ze in de vriezer! En maak je er heerlijk pure bouillon van.

 • Voorbereidingstijd10 min
 • Kooktijd45 min
 • Totale tijd55 min
 • Aantal porties12
 • Zout per portie0 gram

Wat heb je nodig voor de:

 • groenten bouillon ZELF MAKEN MET RESTJES

 • Snijafval groenten.
 • Goede smaakmakers zijn:
 • Ui, Prei, Wortel, Bleekselderij, Knolselderij.
 • Maar denk ook aan schillen en of restjes van:
 • Tomaat, knoflook, lente-ui, ui (zonder de buitenschil), paprika (zaadlijsten), bloemkool (bladeren en harde stukken), champignons enz.
 • Denk ook aan de groenten die een beetje verlept zijn. Niet meer lekker om op te eten, maar voor de bouillon nog perfect. Zolang er maar geen schimmel op zit en het goed schoon is.
 • Bewaar ook de steeltjes en restanten van kruiden als tijm, rozemarijn, peterselie en basilicum. Of als je een Aziatische bouillon wil maken: koriander en sereh.
 • Zorg ervoor dat de groenten niet te groot zijn.
 • Water
 • Platte peterselie
 • Laurierblaadjes
 • Kruidnagels
 • Gekneusde zwarte peper korrels naar smaak
 • Eventueel nog wat extra knoflook

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

 • Grote soeppan
 • Vergiet
 • Theedoek of kaasdoek
 • Bakjes om in te vriezen/ijsblokjes bakje of zakje

BEREIDINGSWIJZE

1
 1. Doe alle groenten en kruiden in de soeppan.
 2. Voeg 2x zoveel water eraan toe.
 3. Doe de kruiden en peper erbij. Bij 4 liter water kun je 2 laurier blaadjes, 2 kruidnagels en 15 gram peterselie gebruiken.
 4. Breng het water aan de kook.
 5. Als het water kookt zet je het vuur laag en laat je de groenten bouillon nog 45 minuten zachtjes pruttelen.
 6. Zeef de groenten uit de bouillon. Gebruik eventueel een schone theedoek in de zeef zodat je ook de kleinste kruiden eruit zeeft.

Je kunt de (afgekoelde) bouillon dan verdelen over bakjes om deze in te vriezen of in de koelkast te bewaren. In de koelkast kun je de bouillon zo’n 4-5 dagen goed houden. Vries verschillende inhouden in zodat je ze voor elk gerecht kan gebruiken. Laat goed afkoelen voordat je ze in de vriezer of koelkast zet.

Vries eventueel ook een gedeelte in in ijsblokjes. Dat is altijd makkelijk als je maar een beetje nodig hebt. Een ijsblokje is vaak zo’n 15ml.

Tip: Je bouillon zal telkens anders smaken. Maar als je er altijd ui, wortel, prei, bleekselderij, knolselderij en knoflook in doet heb je een prima basis.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 3.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Groente bouillon zelf maken basis recept pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.