Hamburger met blauwe kaas en cranberry ui compote

Hamburger met blauwe kaas en cranberry ui compote
Hamburger met blauwe kaas en cranberry ui compote

Een hamburger is hier in huis altijd een goed idee. Puberzoon en man smullen ervan en ik vind het op z’n tijd ook wel eens lekker. Deze hamburger met blauwe kaas en cranberry ui compote is net even anders. Maar wel heel smaakvol. De combinatie van zoet/zuur en blauw kaas is heerlijk. En in combinatie met deze hamburger en het broodje zelf hemels. Nu moet ik zeggen dat de cranberry ui compote wel wat zuur is. Ik heb er honing bij gedaan om wat zoetigheid toe te voegen, maar ook dan blijft hij wat zurig. Daar moet je wel van houden. Vind je dat niet lekker? Laat de cranberry’s dan achterwegen en vervang deze, de honing en kaneel door een 2-3 eetlepels frambozen jam of een andere rode jam of voeg meer honing toe. De compote blijft dan lekker zoet.

Ik heb als blauw kaas cambozola gebruikt. Ook als je geen blauwe kaas liefhebber bent denk ik dat je deze wel lust. Als je een brie liefhebber hebt zeker. Het is namelijk is hele zachte brieachtige blauwe kaas. En daardoor heel toegankelijk en niet zo scherp, maar juist mild van smaak.

Het broodje rooster is altijd even op de grill. Dan krijg je zo’n lekker knapperig randje eraan. Ik gebruikte een vleestomaat zodat de hamburger niet zo zompig wordt, maar je kunt ook een andere tomaat gebruiken uiteraard.

Zorg er wel altijd voor dat wanneer je de hamburgers vormt dat deze groter zijn dan je broodje. Op de grill of in de pan slinken hamburgers behoorlijk en je wil geen mini hamburger op je broodje. Houd daarom de hamburger ongeveer 1,5-2 cm groter aan beide zijden.

De hamburger zelf is op smaak gebracht met ui, kruiden en cambozola. Door de kleine stukjes cambozola in de hamburger te verwerken smelt de kaas al lekker tijdens het bakken. Smullen!

  • Voorbereidingstijd5 min
  • Kooktijd45 min
  • Totale tijd50 min
  • Aantal porties4
  • Calorieën482 cal
  • Zout per portie0.88 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Hamburger met blauwe kaas en cranberry ui compote

  • 400 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 rode ui
  • 1 tak rozemarijn
  • 1 flinke tak tijm
  • 1-2 tenen knoflook
  • Handje platte peterselie
  • 120 gram cambozola of een andere blauw ader kaas
  • 1 ei
  • 100 gram cranberry’s (diepvries)
  • 1 theelepel olie
  • 4 koffielepels honing
  • Snuf kaneel naar smaak
  • Zwarte peper vers gemalen naar smaak
  • 4 hamburger broodjes
  • Handje baby spinazie of andere sla
  • 1 vleestomaat

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Knoflookpers of rasp
  • Pan
  • Grillpan
  • Keukenweegschaal
  • Mengschaal

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Snijd de rode ui in zo dun mogelijke plakken. Halveer de ui eerst en snijd dan halve maantjes.
  2. Verwarm de olie in een pan en bak de ui glazig.
  3. Voeg vervolgens de cranberry’s toe. Deze mogen nog gewoon bevroren zijn. Houd het vuur laag tot half hoog. Voeg eventueel wat water toe zodat het ui cranberry mengsel niet gaat aankoeken.
  4. Blijf regelmatig roeren.
  5. Als de cranberry’s zacht beginnen te worden plet je deze met een vork. Er mogen nog best herkenbare cranberry’s tussen zitten, maar plet er ook een aantal goed plat.
  6. Voeg de honing en het kaneel toe en blijf regelmatig roeren.
  7. De cranberry ui compote is klaar wanneer de ui heel zacht is geworden. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  8. Doe ondertussen het gehakt in een mengschaal,
  9. Snijd de gewone ui heel fijn en voeg toe aan de mengschaal.
  10. Rasp en pers de knoflook boven de mengschaal.
  11. Snijd de rozemarijn en peterselie heel fijn en voeg toe aan de mengschaal.
  12. Snijd 40 gram van de cambozola in kleine blokjes en verdeel over de mengschaal. Zorg dat deze niet te veel in 1 klont liggen.
  13. Breek het ei in de mengschaal.
  14. Breng op smaak met wat verse peper.
  15. Meng het gehaktmengsel goed door.
  16. Vorm 4 mooie hamburgers door eerst het gehaktmengsel in vieren te delen en daarna balletjes ervan te maken. Vervolgens druk je deze plat to je het gewenste formaat hebt. .
  17. Bedek de hamburgers en leg ze in de koelkast totdat je ze gaat gebruiken.
  18. Snijd de broodjes doormidden en rooster deze op de snijkant opeen droge grill totdat ze mooi bruin zijn.
  19. Bak de hamburgers aan een kant gaar op de grill.
  20. Snijd ondertussen de rest van de cambozola in plakjes.
  21. Wanneer je de hamburger omdraait verdeel je de cambozola op de gare kant van de hamburgers.
  22. Ondertussen verdeel je wat babyspinazie of andere sla over de broodjes.
  23. Snijd de vleestomaat in plakjes en leg je op elk broodje 1 mooie plak.
  24. Als de cambozola mooi gesmolten is is de hamburger klaar en leg je deze op het broodje.
  25. Verdeel wat cranberry ui compote erover en dek af met de bovenkant van het broodje.

Tip: Lekker met een kolf mais erbij. Hiervoor verwijder ik alle bladeren en draden van een ongekookte maiskolf. Dan smeer ik de maiskolf licht in met 5 gram ongezouten roomboter. Vervolgens pak ik deze in in aluminiumfolie. Deze laat ik dan 15 minuten garen in de airfryer op 180° graden. In de oven kan ook, maar dan op 200° graden en ongeveer 25 minuten. Het kan ook zonder aluminiumfolie, maar ik vind het juist lekker dat de boter eromheen blijft en de maiskolf gaar stoomt. Je kunt er eventueel ook nog wat chilipeper of andere kruiden aan toevoegen.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Hamburger met blauwe kaas en cranberry ui compote pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *