Mediterraanse tartaar flapjes

Mediterraanse tartaar flapjes
Mediterraanse tartaar flapjes

Voor deze Mediterraanse tartaar flapjes gebruik je de tartaar rauw voordat deze in de oven gaat. Tartaar is heel mager, maar wel vrij snel heel droog. Daarom wordt de tartaar niet eerst gebakken, maar gaat het mengsel er rauw in. Tijdens het bakken in de oven gaart het voldoende om een lekker pittig hapje ervan te maken.

Ik ben geen fan van geitenkaas. Zeker niet! Maar aangezien ik de Griekse spanakopita filodeeg driehoekjes ging maken en feta en filodeeg over had bedacht ik mij een vlees variantie te maken. Ik gebruikte overigens een half pakje van het filodeeg wat ik gekocht had voor deze flapjes. Ontdooi dus niet alles als je de rest van het filodeeg niet opmaakt. Filodeeg is er in veel verschillende formaten. Ik gebruikte het filodeeg van Easy Bakery. Helaas wel een E-nummer, maar ik heb helaas nog geen filodeeg gevonden zonder.

En dat is zeker gelukt! Een lekker hapje met wat pit. De za’tar kruiden geven de hapjes een lekkere  Mediterraanse smaak. Za’tar is een veel gebruikte kruiden mix in het midden-oosten. Het mengsel verschilt onderling vaak van samenstelling maar bevat altijd za’tar (een wilde oregano soort), sesamzaadjes en sumak (zure gedroogde rode besjes). Zorg er wel voor dat je een mengsel kiest zonder zout. Ik had de za’tar nu kant en klaar gekocht bij de Turkse winkel, maar volgende keer ga ik het zeker zelf maken. Ik heb alles toch in huis.

Wil je de flapjes invriezen en later op eten? Dat is heel goed mogelijk! Ik zou dan de flapjes rauw invriezen of na 5-10 minuten in de oven. Op die manier droogt het tartaar mengsel niet uit tijdens het opwarmen.

  • Voorbereidingstijd15 min
  • Kooktijd20 min
  • Totale tijd35 min
  • Aantal porties20
  • Calorieën50 cal
  • Zout per portie0.18 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Mediterraanse tartaar flapjes

  • 112,5 gram filodeeg (5 vierkante plakken)
  • 100 gram rundertartaar
  • 75 gram goede feta
  • 60 gram oranje paprika
  • 60 gram rode ui
  • 2 koffielpels olijfolie
  • 2 grote tenen knoflook
  • 20 gram rode peper
  • 5 gram verse dille
  • 1 ei
  • 1,5 eetlepel za’tar

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Snijmes
  • 2 Snijplanken
  • Hakmolen
  • Keukenweegschaal
  • Mengschaal
  • Schone handdoek
  • Oven
  • Bakplaat bekleed met bakpapier

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Laat het filodeeg goed ontdooien. Leg het de dag van tevoren bijvoorbeeld in de koelkast en haal het dan 1 uur voor je gaat beginnen eruit om het op kamertemperatuur te laten komen. Laat de verpakking dicht totdat je het gaat gebruiken.
  2. Maak de paprika, ui, knoflook en rode peper schoon. Doe in de de hakmolen samen met de dille. Maal fijn.
  3. Doe in een mengschaal.
  4. Voeg de tartaar, ei en za’tar toe en meng goed door.
  5. Verkruimel de feta en meng door het tartaar mengel. Je mag best brokjes feta zien.
  6. Haal het filodeeg uit de verpakking en leg op een van de snijplanken.
  7. Maak de theedoek vochtig en leg over het filodeeg zodat het niet uitdroogt.
  8. Verwarm de oven voor op 220° graden.
  9. Weeg je tartaar mengsel. Deel dit door 20 zodat je weet hoeveel je van het mengsel per flapje kunt gebruiken. Rond af naar beneden. Op de een of andere manier gebruik ik altijd iets meer dan ik uitgerekend heb.
  10. Haal 1 vel filodeeg van het stapeltje en leg op de andere snijplank.
  11. Snijd in 4 gelijke delen.
  12. Leg 1 punt naar boven.
  13. Weeg af wat je kunt gebruiken aan mengsel en leg het op het filodeeg.
  14. Vouw de flap naar beneden en vouw de zijkanten naar binnen. Zorg ervoor dat het filodeeg nu onder je mengsel smaller is dan de vulling.
  15. Rol naar beneden en maak de onderkant nat met wat olijfolie om het vast te lijmen.
  16. Leg op een stuk bakpapier op de bakplaat.
  17. Ga verder totdat je er 20 hebt.
  18. Lak alle flapjes met wat olijfolie af.
  19. Bak de Mediterraanse tartaar flapjes in 15-20 gaar.

Tip: Je kunt natuurlijk ook een andere kleur paprika gebruiken.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Mediterraanse tartaar flapjes pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *