Smeuïge pruimen cake

Smeuige pruimen cake
Smeuige pruimen cake

Ik bak de laatste jaren helemaal niet meer. Waarom weet ik niet. Toen ik laatst op de markt pruimen kocht waren het er eigenlijk veel te veel en waren ze ook nog eens heel rijp. Niet goed opgelet… En toen kwam ik op het idee om er iets mee de bakken. En dat werden deze smeuïge pruimen cake punten. Ik wilde er eerst een gewone cakevorm voor gebruiken, maar toen ik de taart bakvorm zag liggen werden het punten.

Ik moet zeggen dat het super lekker is geworden. Zeker niet calorie arm, maar als je een feestje hebt of bezoek dan kun je deze prima maken.

Wellicht schrik je van zelfrijzend bakmeel in het recept; want dat is toch heel zout…Ik ga uit van wat er op de verpakking staat. Bij het meel dat ik gebruik is dit 1,5 gram zout in 100 gram meel. Dat is op zich veel, maar niet meer dan er in een stuk kaas van 100 gram zit. In mijn vorm zaten 7 punten. Met alle andere ingrediënten kom je uit op 0.52 gram zout per portie. Niet iets wat je elke dag moet eten wellicht, maar als je er die dag rekening mee houd kan het dus best (mijn inziens).

Zoals eerder gezegd is het nogal een caloriebom door de olie en de boter en al het suiker. Maar als je jezelf eens wil verwennen met wat lekkers dan is dit een heerlijk keuze.

  • Voorbereidingstijd25 min
  • Kooktijd35 min
  • Totale tijd1 hr
  • Aantal porties7
  • Calorieën403 cal
  • Zout per portie0.52 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Smeuïge pruimen cake

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram suiker
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 160 gram Griekse yoghurt 0&
  • 2 eieren
  • 100 gram olijfolie
  • rasp 1/2 citroen
  • 350 gram pruimen
  • 30 gram roomboter

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Keukenweegschaal
  • Grote mengschaal
  • Siliconen taart bakvorm met punten
  • Kwastje
  • Steel pannetje

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Verwarm de oven voor op 180º.
  2. Meng het meel, 100 gram suiker, 1 zakje vanille suiker door elkaar met een spatel.
  3. Meng de Griekse yoghurt, eieren, olijfolie en rasp van de citroen in een andere mengschaal goed door elkaar.
  4. Voeg de natte ingrediënten bij de droge en meng tot je een mooie gladde massa hebt.
  5. Verwarm het steel pannetje en smelt de boter.
  6. Verdeel de gesmolten boter over de punten van de siliconenvorm en smeer deze uit met het kwastje. Je kun de zijkanten ook een beetje mee inwrijven.
  7. Meng de overgebleven 50 gram suiker met het andere vanille suiker zakje.
  8. Verdeel dit over de onderkant van de punten van de siliconenvorm.
  9. Snijd de pruimen in 8 maantjes. Halveer de pruim, halveer de helft en halveer dit kwart.
  10. Verdeel de pruimen met de snijkant naar beneden over de punten van de bakvorm.
  11. Zet dit 15 minuten in de oven om te karamelliseren.
  12. Haal de vorm voorzichtig uit de oven en verdeel het cakebeslag over de punten.
  13. Bak dit nog 20 minuten in de oven.
  14. Haal uit de oven en laat een paar minuten afkoelen.
  15. Leg een snijplank op de bakvorm en 1 eronder. Draai de vorm om en verwijder voorzichtig de bakvorm..

Tip: Eet de smeuige pruimen cake punten lauw warm, dan vind ik ze het lekkerst.
Tip: Vries per punt in en verwarm in de oven/airfryer als ze ontdooid zijn voor een knapperig korstje.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.