Snelle tomatensoep met kruiden

Snelle tomatensoep met kruiden
Snelle tomatensoep met kruiden

Een soepje kan met een natrium beperkt dieet nogal een uitdaging zijn. In een restaurant ontwijk ik zelfs altijd soep. Wel jammer af en toe, want ik houd wel van een lekker soepje op zijn tijd. Maar helaas zijn het doorgaans gewoon happen zout die je naar binnen slurpt. En dat is niet echt handig als je op je zoutinname moet letten.

Deze snelle tomatensoep met kruiden maak ik al jaren heel graag. ‘Vroeger’ met een gewoon bouillonblokje, later met een bouillonblokje met minder zout. Maar als je ziet wat voor rommel daar allemaal toch nog in zit… Vooral veel palmvet. En aangezien ik laatst zelf groentebouillon (poeder) zonder zout heb gemaakt vond ik het wel tijd voor een 3.0 tomatensoepje. Een soepje helemaal zonder zout en toevoegingen. Puur natuur!

Het is een heerlijk soepje geworden. En zelf mistte ik het zout niet. Ik kan mij echter voorstellen dat wanneer je een echte soep eter bent en gewoon zout eet je het zeker wel mist. Voor mijn mannen voeg ik daarom toch wat zout toe. Een heel klein beetje. Blijft het puur natuur en zonder pakjes en zakjes, maar hebben ze toch het idee dat het meer smaak heeft. Zelf ben ik het daar niet helemaal mee eens. De bouillonpoeder is krachtig van smaak. De gedroogde en gemalen groenten geven de soep een hele rijke volle groenten smaak. Heerlijk! Het ‘gemis’ aan zout los ik op met wat extra peper en kruiden. Zoals ik dat eigenlijk bij elk gerecht doe sinds ik zoutarm eet.

  • Voorbereidingstijd5 min
  • Kooktijd35 min
  • Totale tijd40 min
  • Aantal porties4-6
  • Calorieën92 cal
  • Zout per portie0.05 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Snelle tomatensoep met kruiden

  • 750 gram rijpe roma tomaten
  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel groentebouillon (poeder) zonder zout (een bouillonblokje kan ook)
  • 1 koffielepel olijfolie (of andere olie)
  • 8 gram tijm takjes
  • 5 gram rozemarijn takjes
  • zwarte peper naar smaak

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Keukenweegschaal
  • Grote pan
  • Staafmixer

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Snijd de uien in kleine stukjes.
  2. Voeg de olijfolie toe aan de pan en laat deze opwarmen.
  3. Doe de uien erbij en laat op laag/middelhoog vuur glazig worden. Zeker niet te snel zodat het gaat kleuren.
  4. Snijd ondertussen alvast de tomaten. Halveer deze net langs de ‘steelaanzet’. Verwijder het harde gedeelte.
  5. Snijd de knoflook fijn en voeg deze toe aan de glazige uien. Laat nog 1-2 minuten door garen.
  6. Voeg de tomatenpuree erbij en roer goed door. Laat nog 1-2 minuten door garen.
  7. Snijd de tomaten verder in stukjes. Snijd de halve tomaten nog een keer over de helft en vervolgens nogmaals.
  8. Voeg de tomaten in de pan. Roer goed door.
  9. Doe 1 liter water erbij.
  10. Verwijder de blaadjes van de kruiden en doe deze in de pan erbij.
  11. Doe het groentebouillonpoeder en de zwarte peper erbij. Roer goed door en breng aan de kook.
  12. Als de soep kook draai je het vuur laag.
  13. Pureer de soep totdat alle groenten klein zijn en de kruiden goed fijn.
  14. Proef de soep en doe er naar smaak nog wat extra zwarte peper bij.
  15. Laat de soep nog 15 minuten op laag vuur door pruttelen.

Tip: Eet de salade als lunch of serveer als bijgerecht met gebakken krieltjes uit de oven en vis of vlees.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Snelle tomatensoep met kruiden pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.