Spanakopita – Spinazie taart met feta

Spanakopita - Spinazie taart met feta
Spanakopita - Spinazie taart met feta

Spanakopita… ik ben er gek op. Eerder deelde ik al het recept voor de spanakopita flapjes, maar deze keer is het een spanakopita in taart vorm. De combinatie van het knapperige filodeeg en het heerlijke mengsel van spinazie en feta is naar mijn idee echt hemels. Goed gekruid door de peterselie, dille en munt. Het lijkt misschien een flauwe hap, maar de feta en de kruiden brengen het goed op smaak. Ondanks de feta blijft een portie ruim onder de 1 gram zout.

Spanakopita---Spinazie-taart-met-feta-2

Wij aten de spanakopita met een Griekse boerensalade (komkommer, tomaat, rode ui, groene paprika, olijfolie, oregano, zwarte peper en een paar zwarte olijven), Koolsalade (voor 4 personen: 1/2 kool, 1 eetlepel olijfolie, sap van een halve citroen, verse oregano, zwarte peper) en gebakken aubergine schijfjes.

De spanakopita is op elk moment van de dag lekker. De grieken ontbijten hier zelfs mee. Warm of koud, ook beide lekker. Al moet ik zeggen dat net uit de oven toch wel het allerlekkerste is. Opwarmen of invriezen is ook geen probleem. Dus heb je te veel dan eet je het de volgende dag op of vries je het in.

  • Voorbereidingstijd15 min
  • Kooktijd25 min
  • Totale tijd40 min
  • Aantal porties8
  • Calorieën233 cal
  • Zout per portie0.76 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Spanakopita – Spinazie taart met feta

  • 600 gram verse spinazie
  • 225 gram filodeeg
  • 125 gram feta
  • 1 ui
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 koffielepel olijfolie
  • 15 gram verse dille
  • 15 gram verse platte peterselie
  • paar takjes munt
  • 1 ei
  • Vers gemalen peper

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepels
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Pan
  • Keukenweegschaal
  • Vergiet
  • Ovenschaal

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Verwarm een pan met warm water.
  2. Verwarm de oven voor op 200° graden.
  3. Als het water kookt voeg je de spinazie toe, deze blancheer je in 2-3 minuten.
  4. Haal de spinazie uit de pan en laat deze uitlekken en afkoelen.
  5. Snijd de ui in kleine stukjes.
  6. Verwarm een pan met 1 koffielepel olijfolie.
  7. Fruit de ui totdat deze glazig is. Haal de pan van het vuur.
  8. Snijd alle kruiden fijn. Bij de dille en peterselie kun je ook de takjes fijn snijden. De munt haal je van de takjes.
  9. Knijp met je handen al het vocht uit de spinazie. Hoe minder vocht, hoe beter de spanakopita lukt. Als de vulling te nat is word de onderkant namelijk zacht en niet knapperig.
  10. Voeg de spinazie en de kruiden toe aan de ui in de pan.
  11. Verkruimel de feta erbij.
  12. Kluts het ei en voeg ook toe.
  13. Breng op smaak met verse peper naar smaak. Dat mag best ruim.
  14. Roer voorzichtig tot een mooi gemengd geheel. Zorg ervoor dat de spinazie niet te veel in klonten er doorheen zit.
  15. Vet de ovenschaal in met wat olijfolie.
  16. Leg nu de helft van de bladen aan de onderkant. Na elk vel vet je deze in met olijfolie en leg je het volgende vel erop.
  17. Op de helft verdeel je het spinazie-feta mengsel over de ovenschaal.
  18. Vervolgens vet je 1 vel filodeeg in en leg je deze op het mengsel.
  19. De rest van de vellen leg je er een voor een op en telkens vet je ze weer in.
  20. Houd voldoende olijfolie over voor de bovenste laag. Deze vet je extra in voor een mooi goud bruin korstje.
  21. Vouw overlappende stukken filo vellen naar binnen.
  22. Snijd met een scherp mes alvast de porties in. Dit hoeft niet door en door, maar door het bovenste filo vel is prima.
  23. Bak de spanakopita in 20 minuten totdat deze een goud bruin kortjes heeft.

Tip: Maak kleinere porties en serveer als hapje.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Spanakopita - Spinazie taart met feta pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *