Witte asperges met krieltjes en gerookte zalm

We kunnen nog maar even genieten van het witte goud: asperges. Ik maakte deze witte asperges met krieltjes en gerookte zalm. Een twist op de klassieke asperges met krieltjes, ham en botersaus. Persoonlijk ben ik geen ham liefhebber. Daarom koos ik voor zalm snippers. Op zich ook heel zout omdat het gerookt is. Maar ik gebruik er niet zo heel veel van waardoor het gehele gerecht nog ruim onder de 1 gram zout blijft zitten. En dat kan prima wat mij betreft.

Het asperge seizoen loopt helaas  bijna op z’n einde… Ik heb nog een pondje geschild in de vriezer liggen, dus er komt sowieso nog een keer asperges op tafel deze zomer. Je kunt de asperges heel makkelijk in de vriezer bewaren. Zorg dat je ze goed schilt. Vries ze in in bijvoorbeeld een zip-lock zakje. En als je ze wil gaan eten doe je ze bevroren in de pan met kokend water. Vervolgens kook je ze tot ze gaar zijn.

In het recept gebruik ik 600 gram ongeschilde asperges. Dat is ongeveer 450 gram geschilde asperges. Je schilt ongeveer 1/4 van het gewicht van de asperges af. Koop jij altijd geschilde asperges? Zonde! Want met de schillen en koetjes van asperges maak je fantastische aspergesoep. Ik gebruik daar het liefst zo’n 400-500 gram schillen en kontjes voor. Dat is ongeveer van 2 kilo aan schillen. Dat zal je waarschijnlijk niet met 1 keer eten bij elkaar hebben. Je kunt de schillen ook prima in de vriezer bewaren totdat je voldoende hebt. Ik gebruik relatief veel schillen omdat ik vindt dat dat veel meer smaak aan de soep geeft. Bij de aspergeboer waar ik asperges haal kun je ook een kilootje schillen halen. Super handig voor de soep.

Persoonlijk houd ik niet zo van gekookte aardappels. Daarom heb ik er in de oven gebakken krieltjes bij gedaan. Altijd lekker! De citroenboter maakt het lekker fris en past goed bij de zalm en de asperges. Perfecte combi. Het ei had wat mij betreft net wat zachter gemogen. Dan loopt het eigeel er zo lekker uit en vormt een soort van sausje over de asperges. Maar helaas was het ei net iets te ver door gekookt. Nog steeds liep het ei hoor, maar net iets meer was wat mij betreft lekkerder geweest. Ach ja, er zijn ergere dingen toch?

Hoe eet jij je asperges het liefst?

  • Voorbereidingstijd20 min
  • Kooktijd55 min
  • Totale tijd1 hr 15 min
  • Aantal porties2
  • Calorieën240 cal
  • Zout per portie0.87 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Witte asperges met krieltjes en gerookte zalm

  • 12 dunne ongeschilde asperges of ongeveer 600 gram.
  • 300 gram krieltjes in schil
  • 1 koffielepel olijfolie
  • 50 gram zalmsnippers
  • 2 eieren
  • 10 gram ongezouten boter
  • Paar takjes platte peterselie
  • 1 koffielepel citroensap
  • 2 eetlepels kookvocht van de asperges

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Grote hapjespan of asperge pan 
  • Steelpan
  • Kleine pan
  • Keukenweegschaal
  • Ovenschaal
  • Oven
  • Staafmixer

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Verwarm de oven voor op 200° graden.
  2. Was de krieltjes en dep droop.
  3. Halveer de krieltjes en doe ze in de ovenschaal.
  4. Voeg de olijfolie toe en meng goed door zodat ook de bodem van de ovenschaal goed ingevet is.
  5. Plaats in de oven en bak in 35-40 minuten gaar. Roer regelmatige even om voor gelijke garing.
  6. Schil de asperges met een brede dunschiller. Doe dit van net onder het kopje naar beneden. Zijn de kontjes houterig? Snijd dan zo’n 2cm eraf.
  7. Bewaar de schillen en kontjes! Hiermee maak je namelijk heerlijke aspergesoep. Je kunt de schillen en kontjes prima invriezen en er soep van maken wanneer je genoeg hebt.
  8. De laatste 20-25 minuten verwarm je de asperges in de pan. Zorg dat ze net onder water staan. Ik gebruik hiervoor een grote hapjespan waarin ze plat kunnen liggen.
  9. Wanneer het water kookt, kook je de asperges in 12-18 minuten gaar. Dit is echt afhankelijk van de dikte van de asperges. Wij hebben liefst dunne asperges, maar als je dikke hebt duurt het wat langer. De asperges zijn gaar als ze zacht zijn maar nog wel bite hebben. Controleer dit met een vork door er zachtjes in te prikken.
  10. Als de asperges nog koken, smelt je de boter langzaam. Eventueel schep je het eiwit (het witachtige spul) wat bovenop komt te liggen weg. Zo klaar je de boter. Doe de boter in een mengbeker. Voeg hier platte peterselie blaadjes (houd nog wel wat achter voor de garnering), 2 eetlepels kookvocht van de asperges, het citroensap en wat gemalen peper naar smaak bij. Mix dit met de blender tot een ‘papje’. Houd het eventueel warm door het terug in het pannetje te doen. De boter gaat namelijk stollen als deze afkoelt.
  11. Snijd een aantal peterselie blaadjes fijn.
  12. Weeg de zalmsnippers af.
  13. Kook ondertussen ook een ei zacht of hard gaar (wat je lekker vindt, ik houd van zacht omdat je dan ook een beetje een sausje hebt). Doe het water in de pan en de eieren erbij en breng het aan de kook. Als het water kookt draai je het vuur laag en kook je de eieren nog 3-4 minuten. Probeer dit zo te timen dat de eieren klaar zijn als het bord is opgemaakt.
  14. Als de asperges en krieltjes klaar zijn maak je de borden op.
  15. Leg de asperges in het midden. Verdeel het botermengsel erover. Leg de krieltjes erbij. Verdeel de zalm snippers. En pel als laatste het ei en laat dit leeglopen over de asperges.
  16. Werk af met nog wat fijngesneden peterselie.

Tip: Eet de salade als lunch of serveer als bijgerecht met gebakken krieltjes uit de oven en vis of vlees.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Sushi bowl met krokante kip schnitzel pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *