Zelf de lekkerste pesto maken

Zelf de lekkerste pesto maken
Zelf de lekkerste pesto maken

Zelf de lekkerste pesto maken doe je in een handomdraai. Heb je nog nooit pesto gemaakt? Het is zelfgemaakt echt veel lekkerder en verser dan uit een potje. Bovendien bevat het ook een stuk minder zout. Daarbij ben je in 5 minuten ermee klaar. Super simpel en snel klaar dus waarom zou je het uit een potje eten? Pasta erbij koken en genieten maar van een bordje pasta pesto.

Ik gebruik zelf zo min mogelijk olijfolie om de pesto laag in calorieën te houden. Maar je kunt uiteraard best wat meer toevoegen mocht je dat willen. Breng de pesto op smaak met een beetje peper en eventueel wat citroensap. Van dat laatste niet te veel, probeer eerst een paar druppeltjes en proef.

Door de Parmezaanse kaas zou je misschien verwachten dat de pesto redelijk zout zal zijn. Maar dat is zeker niet waar. 1 eetlepel pesto bevat 0.081 gram zout. 1 eetlepel verse pesto van de Albert Heijn bevat 0.218 gram zout. Wanneer je het zelf maakt krijg je dus 2,5x minder zout binnen en het is lekkerder. Win-win dus!

Pesto is naast door pasta ook heel lekker voor andere gerechten te gebruiken. Besmeer bijvoorbeeld je boterham ermee in in plaats van boter te gebruiken. En maak daar een tosti mee. Of gebruik de pesto als smeersel op een broodje bij de borrel. Eigenlijk zou je altijd een potje in de koelkast moeten hebben staan, zo lekker is het…

  • Totale tijd5 min
  • Aantal porties15 x 1 koffielepel
  • Calorieën44 cal
  • Zout per portie0.027 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Zelf de lekkerste pesto maken

  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 25 gram pijnboompitten
  • 25 gram verse basilicum
  • 1-2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • Optioneel een beetje citroensap

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Rasp
  • Koekenpan
  • Staafmixer met hakmolen

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Rooster de pijnboompitten in een droge pan en laat afkoelen.
  2. Rasp de Parmezaanse kaas.
  3. Doe de knoflook, basilicum (de zachte steeltjes kun je laten zitten), Parmezaanse kaas en pijnboompitten in de hakmolen en hak fijn. Het is aan jou of je de pesto grof of fijn wil hebben. Hak net zo lang totdat je de gewenste substantie hebt. Verwijder tussentijds ook even de restjes aan de zijkanten zodat je alles kan hakken.
  4. Voeg de olijfolie, zwarte peper en eventueel wat citroensap toe en hak nog even zodat het goed gemengd is.
  5. Meng nog even na met een lepel.

Tip: Bewaar in een potje in de koelkast. Dit blijft ongeveer 2-3 dagen goed. Wanneer je er een flinke laag olijfolie overheen doet nog wat langer, maar daarmee maak je de pesto wel calorierijker. Invriezen kan ook, hoewel je dan wel wat aan smaak verliest.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Zelf de lekkerste pesto maken pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *