Zelf kippensoep maken – basisrecept

Zelf kippensoep maken - basisrecept
Zelf kippensoep maken - basisrecept

Zelf kippensoep maken lijkt misschien veel werk. En qua tijd die het kost moet ik je daarin wel gelijk geven. Maar het meeste van die tijd kun je gewoon weg bij het fornuis. Dus feitelijk kost het je ongeveer een half uurtje om te maken. En ja een bouillonblokje is sneller gepakt. Maar dit soepje is zoveel lekkerder en puurder dan met zo’n blokje. En bovendien bevat het alleen het van nature aanwezige zout. Dus past het perfect in een zoutarm dieet.

Sinds de eerste corona golf ben ik begonnen met een klein stads moestuintje. Gewoon in de tuin. Een bak van 1×1 meter met verschillende groenten. En daarbij een grote kweekbak met kruiden in potten. Veel kruiden zijn eenjarig dus er moesten dit jaar weer nieuwe komen. Nu heb ik er een soort kruiden toren erbij gemaakt. Zo heb ik nu dus nog meer ruimte voor kruiden. Ook maar meteen 2 plantjes van kruiden die ik vaak gebruik. Want vers is toch het lekkerst. En ik merkte vorig jaar dat de rozemarijn, peterselie en tijm wel erg snel gingen. Daarbij groeien de rozemarijn en tijm niet zo snel, dus wat meer kan geen kwaad.

De maggieplant, ook wel lavas genoemd, stond hoog op mijn verlanglijstje. Dus die heb ik ook aangeschaft. De naam doet vermoeden dat het ook in zo’n zout maggieflesje zit. Maar niets is minder waar. Daar heeft het helemaal niks mee te maken. Wel geeft dit kruid je soep heel veel smaak. En ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast was door dit kruid. Ik gebruikte voorheen wel gedroogde lavas, maar vers zit er toch echt veel meer smaak aan. Daarbij blijft je soep ook mooier van kleur omdat het lavas poeder groen is en het blad er na het trekken van de bouillon gewoon weer uitgaat. Mocht je ruimte hebben in je tuin dan kan ik ‘m dus zeker aanraden. Zeker als je zoutarm eet geeft de maggie plant een beetje zoute smaak aan je bouillon zonder er zout aan toe te voegen. En dat is bij een bouillon wel lekker.

Deze soep is voldoende voor 4 grote porties (hierop is ook de voedingswaarde gebaseerd), maar je zou er ook makkelijk een voorgerecht voor 6 personen van kunnen maken. Persoonlijk vind ik een soepje altijd wel lekker als hoofdgerecht met wat brood erbij. En zo eten wij hem dan ook het meest.

Zelf-kippensoep-maken---basisrecept-2

  • Voorbereidingstijd5 min
  • Kooktijd2 hr 15 min
  • Totale tijd2 hr 20 min
  • Aantal porties4-6
  • Calorieën311 cal
  • Zout per portie0.41 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Zelf kippensoep maken – basisrecept

  • 2 kippenpoten (ongeveer 600 gram)
  • 1 koffielepel olijfolie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4-5 wortels
  • 1/2 prei
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1,5 liter water
  • 4 takjes verse lavas/maggiekruid of 1 koffielepel gedroogde lavas
  • 3 takjes verse tijm
  • 10 gram verse peterselie
  • 8-10 korrels zwarte peper
  • 2 laurier blaadjes
  • 2 kruidnagels

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Litermaat
  • Soeppan

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Was alle groenten goed schoon. Vooral de prei waar vaak nog zand in de randen zit.
  2. Pel de ui en snijd in grove stukjes.
  3. Verwarm de olijfolie in de pan en bak de ui op laag vuur glazig. Ondertussen ga je de groenten snijden.
  4. Schil de wortels en bleekselderij. Houd alle schillen en kontjes apart voor de bouillon. Snijd de helft van de wortels en bleekselderij in grove stukken voor de bouillon. Snijd de overgebleven helften in fijne plakjes en bewaar deze in een bakje voor de vulling van de soep.
  5. Ontvel de knoflook en snijd grof fijn.
  6. Gebruik 1/2 van een hele prei. Gebruik de meest witte kant. Snijd de 1/2 prei over de helft. Je hebt dan 1/4 van de prei. Snijd de meest groene kant (van de 1/4 prei) in grove stukken. Dus het stuk prei waar minimum groen aan zit voor de bouillon. De meest witte kant snijd je fijn in plakjes en doe je bij de wortel en bleekselderij in een bakje. Bewaar dit bakje in de koelkast om straks de soep mee te vullen wanneer de bouillon klaar is.
  7. Plet de peper korrels een beetje.
  8. Als de ui glazig is voeg je de grof gesneden knoflook, wortels, bleekselderij, prei, alle kruiden (breek de steeltjes een beetje voor extra smaak, verder kunnen ze er heel in) en het water toe.
  9. Voeg de kippenpoten toe en druk ze onder het water.
  10. Breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt zet je het vuur laag.
  11. Laat de bouillon 1 uur intrekken.
  12. Haal de kip uit de pan en leg op een snijplank om af te koelen.
  13. Pluk de kip (alleen het slanke vlees en geen vel) van de botten en bewaar apart.
  14. Doe de botten en de rest van wat over is van de kip terug bij de bouillon. Laat dit nog een half uur tot 1 uur trekken. Zo geef je nog meer smaak aan je bouillon.
  15. Zeef de bouillon met een natte schone theedoek en een zeef of gebruik kaasdoek. Een hele fijne zeef kan ook zonder doek. Dan heb je wellicht wel wat stukjes in je bouillon.
  16. Proef de bouillon en breng eventueel nog wat verder op smaak met wat verse peper.
  17. Voeg de groenten en geplukte kip stukjes (Snijd eventueel nog wat fijner bij grote stukken) toe aan de bouillon en laat 15 minuten pruttelen.
  18. Maak de soep af met nog wat verse fijn gesneden peterselie en/of lavas.

Tip: Als je het lekker vind kun je op het laatst wat vermicelli toevoegen.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Zelf kippensoep maken - basisrecept pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *