Zelf volkoren pita broodjes maken

Zelf volkoren pita broodjes maken
Zelf volkoren pita broodjes maken

Lekker hoor: zelf volkoren pita broodjes bakken! De pita broodjes uit de winkel bevatten altijd wat zout. Op zich wat mij betreft geen probleem. Maar ik wilde heel graag ens zelf pita broodjes maken zonder toegevoegd zout. En dat is meer dan goed gelukt al zeg ik het zelf. Het is wel een werkje. Dus ik raad je aan dit niet te maken na een lange dag op je werk of met de kinderen. Maar als je een vrije dag hebt of in het weekend tijd hebt is het zekker leuk om het eens te proberen. Want ja, het deeg moet wel even rijzen… dus dat is niet zomaar gebeurd. Gelukkig hoef je er niet de hele tijd bij te blijven, dus dat scheelt wel. Het bakken zelf is overigens een fluitje van een cent. En het fijne is dus dat er dan dus geen zout in zit. Ik heb er wel wat kruiden aan toegevoegd om de pitabroodjes smaak te geven. Je kunt meer kruiden gebruiken of andere kruiden. Zo kun je elke keer er een andere draai aan geven.

Ik noem ze wel volkoren pita broodjes, maar ik heb een mix van volkoren meel en tarwe bloem gebruikt. Wil je helemaal volkoren? Dan zul je waarschijnlijk meer water nodig hebben want volkoren zuigt meer water op. Doe dit dat als laatste tijdens het kneden. Dan kun je dat zelf bepalen.

Maak de pita broodjes vegan door de honing te vervangen door gewone suiker. Dat gaat ook prima.

De broodjes zijn heerlijk zacht en warm als ze uit de oven komen. Dus ik raad je aan ze meteen te eten. Maar bewaren kan uiteraard ook in de koelkast of vriezer. dan warm je ze voor gebruik gewoon even op.

Vullen met kip shoarma, falafel, gyros you name it! Of in puntjes snijden voor op een borrelplank. Of maak er een pita pizza mee. Ik kan je de pita pizza met 3 kazen aanraden die ik onlangs plaatste aanraden.

  • Voorbereidingstijd15 min
  • Kooktijd5 min
  • Wachttijd1 hr
  • Totale tijd1 hr 20 min
  • Aantal porties9
  • Calorieën148 cal
  • Zout per portie0.006 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Zelf volkoren pita broodjes maken

  • 180 gram volkoren bloem
  • 160 gram tarwe bloem (+ wat extra)
  • 240ml handwarm water
  • 4 koffielepels olijfolie (+ extra)
  • 1 theelepel honing
  • 1 koffielepel gedroogde gist
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel komijn poeder
  • 1 koffielepel oregano

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepels
  • Snijmes
  • Deegroller
  • Grote mengschaal
  • Natte schone theedoek

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Meng het gist en de honing met het water in de mengschaal. Laat 5 minuten staan.
  2. Doe het meel, olijfolie en de kruiden erbij.
  3. Meng goed door. Je kunt dit doen in een keukenmachine. Maar ook net als ik met de hand.
  4. Meng door totdat je een mooi elastische deeg hebt. Is je deeg te nat voeg dan nog een beetje bloem toe.Het moet elastisch blijven maar niet kleverig.
  5. Haal het deeg uit de mengschaal en vet de mengschaal in met wat olijfolie.
  6. Leg het deeg terug en dek af met de natte theedoek.
  7. Zet de mengschaal warm weg. Gewoon op kamertemperatuur is prima.
  8. Laat het deeg 1 uur rusten.
  9. Haal het deeg uit de mengschaal na 1 uur.
  10. Verwarm de oven voor op 230° graden.
  11. Maak er 9 gelijke bolletjes van. Ik weeg in zo’n geval het deeg en deel dat door 9. Dan weeg ik telkens precies het gewicht af van 1 broodje. Zo worden ze allemaal gelijk. Het is wel vaak zo dat ik dan op het einde niet goed uitkom. Waarom weet ik niet. Maar ik haal er daardoor altijd een paar gram af zodat ik zeker weet dat ze allemaal gelijk worden.
  12. Strooi wat meel op je schone werkblad en op de deegroller.
  13. Rol elke bolletje uit tot een mooie ronde vorm van ongeveer 0,5cm dikte. Uiteraard kun je er ook een ovaal van maken of de broodjes groter maken door er minder bolletjes van te maken.
  14. Je kunt ze nu op een natte theedoek leggen en erop nog een natte theedoek leggen om ze nog 10 minuten te laten rijzen. Maar dit hoeft niet. Ze worden hier echter wel luchtiger van, omdat je het gist nog even laat rijzen.
  15. Veeg het overtollige meel zo veel mogelijk van de broodjes af.
  16. Leg de pitabroodjes op een platte verwarmde bakplaat (bekleed met bakpapier). Doe dit in delen als je oven niet zo groot is.
  17. Bak de pita broodjes in 5 minuten klaar. Maak de oven niet eerder open! De pita broodjes zijn klaar als ze geheel of gedeeltelijk bol staan. Als je de oven eerder opent vallen ze in.
  18. Serveer de broodjes direct of bewaar ze een paar dagen in de koelkast. Invriezen kan ook. Doe dit dan per stuk.

Tip: Varieer met kruiden!

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Zelf volkoren pita broodjes maken pin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *