Zongedroogde tomaatjes uit de oven maken

Zongedroogde tomaatjes uit de oven maken
Zongedroogde tomaatjes uit de oven maken

Zongedroogde tomaatjes uit de oven maken is super makkelijk. En zo veel lekkerder dan kant en klaar uit de winkel. In de winkel vind je enkel tomaatjes die zout bevatten. In mijn rondje supermarkt kwam ik zongedroogde tomaatjes tegen met 1,7 gram per 100 gram tot wel 10 gram zout per 100 gram. 10 gram… Daar schrok ik eigenlijk wel van. Want het is namelijk helemaal niet nodig om ze te zouten en je maakt ze zelf heel makkelijk. Het kost je alleen wel even wat (oven)tijd.

Als je zongedroogde tomaatjes uit de oven gaat maken kun je dit doen met verse of gedroogde kruiden. Net wat je voorhanden hebt. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit. Beide geven veel smaak. Toch raad ik wel aan om knoflookpoeder te gebruiken. Deze wordt meteen opgezogen door het vocht in de tomaatjes. Zo trekt het lekker in je tomaatjes. Je kunt uiteraard ook andere kruiden gebruiken die je lekker vind.

Je kunt de zongedroogde tomaatjes bewaren in een afgedekt potje in de koelkast. Eventueel kun je er wat olijfolie overheen doen om ze nog langer te bewaren.

De zongedroogde tomaatjes zijn erg lekker om te gebruiken op een broodje op kaas of avocado.. Fijngesneden door een salade of pastagerecht.

Voor dit recept gebruik ik 500 gram snoep tomaatjes. Dat lijkt misschien heel veel, maar je houd maar 1/2 ongeveer over. Je kunt ook kerstomaatjes of andere kleine tomaatjes gebruiken. Ik vind zelf het zoete van de snoeptomaatjes heel erg lekker.

Door de tomaatjes op 120° graden in de oven langzaam te garen blijven ze lekker half zacht. Zou je de temperatuur hoger zetten dan ga je de tomaatjes roosteren. Ook heel lekker, maar anders.

Ik ben benieuwd hoe lang jij gaat doen met deze tomaatjes.. Want ze zijn om op te vreten… Mmmm…

  • Voorbereidingstijd10 min
  • Wachttijd2 hr
  • Aantal porties6
  • Calorieën41 cal
  • Zout per portie0 gram

Wat heb je nodig voor de:

  • Zongedroogde tomaatjes uit de oven maken

  • 500 gram snoeptomaatjes
  • 2 koffielepels olijfolie (gebruik een spray flesje om het gelijk te verdelen)
  • Tijm vers of gedroogd naar smaak
  • Rozemarijn vers of gedroogd naar smaak 
  • Oregano vers of gedroogd naar smaak 
  • Knoflookpoeder vers of gedroogd naar smaak 
  • Vers gemalen zwarte peper naar smaak

Welk keukenmateriaal heb je nodig?

  • Maatlepel
  • Snijmes
  • Snijplank
  • Bakplaat voor de oven met bakpapier
  • Oven

BEREIDINGSWIJZE

1
  1. Verwarm de oven voor op 120° graden.
  2. Halveer de tomaatjes horizontaal.
  3. Leg de tomaatjes op de met bakpapier bekleedde bakplaat met de ronding naar beneden. Het snijvlak ligt dan boven.
  4. Spray de olijfolie erover.
  5. Verdeel de peper en kruiden over de tomaatjes. Indien je verse kruiden gebruikt eerst even fijn snijden.
  6. Laat de tomaatjes 2 uur in de oven garen. Je kunt ze ook korter in de oven doen wanneer je wat sappigere tomaatjes wil.
  7. Bewaar de tomaatjes in de koelkast. Ze blijven dan ongeveer 1 week goed.

Tip: Lekker op een boterham of cracker met kaas.

Eet smakelijk!

Wat vond je van dit recept?

Klik op een ster om te beoordelen!

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal beoordelingen: 0

Nog geen beoordeling voor dit recept. Ben jij de eerste?

LET OP: Alle genoemde calorieën & zout waarden zijn gebaseerd op de producten die ik gebruikt heb. Wanneer wat jij gebruikt afwijkt dan zullen hier verschillen in ontstaan. De genoemde calorieën & zout waarden dienen als richtlijn. Bereken altijd jouw eigen waarden als je hier veel waarde aan hecht.

Deel dit recept op Pinterest.
Gebruik bijvoorbeeld deze afbeelding op pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.